Een goed toeristisch beleid kost geld.  De toerist mag gerust wat bijdragen.

Hierdoor is er méér ruimte om de toeristische sector te ondersteunen én komt er méér geld vrij voor beleid voor bewoners. 

 

Koken kost geld.

Een toeristische gemeente runnen kost geld: onze Gemeente dient als een toeristisch product verkocht te worden bij potentiële vakantiegangers.  Eens die vakantiegangers hier zijn moeten ze een hoogwaardig programma aangeboden krijgen, zodat ze blijven terugkomen.

 

Maar, koken kost geld.  Onze gemeente besteedt op vandaag ongeveer 900 000 eur aan Toerisme, exclusief de personeelskost.  Dat moet ook: toerisme is onze enige industrie en heel wat mensen verdienen er hun centen mee: van verkoopster in de bakkerij tot de apotheker op de hoek van de straat.  Cijfers van Westtoer geven aan dat in 2016 meer dan 250 miljoen euro omzet uit bestedingen van toeristen geboekt kan worden (bron: Westtoer, Kits - trendrapport 2015-2016).

 

Warm water uitvinden

 

Het plan - B is van mening dat de toerist voor een goed toeristisch beleid iets mag betalen, en kiest bewust voor het invoeren van een Toeristenbijdrage. 

Door het invoeren van deze Toeristenbijdrage

  • moet de sector actiever ondersteund worden;
  • zal de toerist een hoogwaardiger programma aangeboden worden;
  • komt budget vrij voor beleid voor bewoners én tweedeverblijvers.

 

Het invoeren van een Toeristenbijdrage is eigenlijk het warm water uitvinden.  Deze bijdrage kan snel ingevoerd worden, er is weinig risico tot procedures: er zijn voorbeelden genoeg van steden en gemeenten die deze taks heffen.  Aan Onze Kust heeft enkel Oostende dergelijk reglement,  het reglement van de Stad Brugge kan als voorbeeld genomen worden.  Zij heffen een vaste belasting van 2eur / nacht / persoon, deze belasting brengt de Stad ca. 3 800 000 eur op.  Een belangrijk bedrag voor de Stad. 

 

Voor De Panne wordt een vast tarief voorgesteld van 1 eur / persoon / nacht.  De nodige clausules voor jeugdverblijven, kamperen en sociaal toerisme dienen voorzien te worden en de modaliteiten dienen op maat van De Panne worden geschreven.

 

Opbrengst voor de gemeentekas?

Inschatten van de mogelijke opbrengst van deze bijdrage is gevaarlijk.  We willen de bewoner geen praatjes verkopen. 

Echter, cijfers geven van het Provinciebedrijf Westtoer geven duidelijk aan dat er ongeveer 1 000 000 (hotels + appartementen) overnachtingen in onze gemeente in aanmerking kunnen komen voor deze toeristenbijdrage (bron: Westtoer, Kits - trendrapport 2015-2016). 

Het plan - B raamt de opbrengst van het invoeren van een Toeristenbijdrage van 1 eur / nacht / persoon op 300 000 eur / jaar.

 

Dit voorstel werd besproken met een aantal hoteleigenaars en immo-kantoren.  Zij zien geen graten in het invoeren van deze taks.  De Panne zal hierdoor geen commercieel nadeel ondervinden ten opzicht van andere kustgemeenten.  Er wordt wel terecht verwacht dat er betere sectorondersteuning komt (zie beleidsstelling “ondersteunen van toeristische ondernemers”.)

Toeristenbijdrage is een veelvoorkomende belasting, die toeristen als een evidentie beschouwen.  Het kleine bedrag dat een individu moet betalen zal niemand afschrikken om in De Panne te verblijven. 

 

Samengevat:

 

Een goed toeristisch beleid kost geld.  Dat mag ook: Toerisme is onze enige industrie.

Door het invoeren van een Toeristenbijdrage betaalt de toerist mee in het budget. 

Hierdoor is er méér ruimte om de toeristische sector te ondersteunen én komt er méér geld vrij voor beleid voor bewoners. 

 

 

 

24/08/2018

 

LogoHPB